Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

“Les formes de la llum” projectes i estudis de color dels vitralls de la Sagrada Família

October 19, 2017 @ 6:00 pm - December 3, 2017 @ 7:00 pm

Joan Vila Grau

“Les formes de la llum” es l’exposició que mostra per primera vegada el corpus d’estudis i assajos a l’aquarel•la de l’artista Joan Vila-Grau (Barcelona, 1932). Vila-Grau és un dels gran especialistes en vitralls d’Europa, i durant 17 anys ha dissenyat els vitralls de la Sagrada Família d’Antoni Gaudí.

Les 61 aquarel•les de “Les formes de la llum” assagen els colors i les textures dels vidres de la basílica. Es tracta d’esbossos i proves de color que l’artista ha creat per transformar-los en els vitralls de la Sagrada Família, un dels conjunts vitrallers més grans d’Europa. L’aquarel•la estableix el color, per a després, amb tinta, dibuixar els ploms que marcaran el ritme formal i compositiu del vitrall.

Després d’una extensa trajectòria en el camp de la pintura i l’art litúrgic, Vila-Grau va rebre l’encàrrec de la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família l’any 1999, un treball que és el més important de tota una vida treballant en el camp de l’art i del vitrall.

Joan Vila-Grau crea el gran projecte dels vitralls de la Sagrada Família aprofitant les variacions d’il•luminació, degudes al moviment del sol al voltant de la basílica. L’artista té en compte, per exemple, l’ús de colors càlids a la façana de ponent –façana de la passió– i l’ús de colors més freds a la façana de llevant –façana del naixement–, per on neix el dia.

Joan Vila-Grau entén la fe com un fet lliure i personal, i els vitralls reflecteixen abstractament aquesta espiritualitat. La llum de la basílica, que abraça al visitant, conté les diferents escenes interpretades lliurement per l’artista tal com estableix la iconografia cristiana del temple: naixement, passió, mort, resurrecció i glòria.

Cada aquarel•la és una peça d’un gran trencaclosques de llum. L’artista treballa el color amb una gran llibertat sobre el paper, pensant sempre en el conjunt i en la posició que ocuparà aquell vitrall en el temple. Les aquarel•les contenen algunes anotacions de l’artista al paspartú per orientar al vitraller i identificar la col•locació. En aquesta fase del treball, la col•laboració del seu fill Antoni és cabdal.

Les aquarel•les preparatòries de Joan Vila-Grau són en elles mateixes pintures acabades per la seva bellesa, i al mateix temps obres que romanen obertes, ja que només es poden veure completes al Temple de Gaudí.

Details

Start:
October 19, 2017 @ 6:00 pm
End:
December 3, 2017 @ 7:00 pm
Event Category:
Event Tags:
, ,

Venue

Sala Parés
Petritxol, 5
Barcelona,
+ Google Map
View Venue Website