El festival celebra la seva quarta edició el dissabte 15 de juliol de 2017, d’11 a 23h, en un recinte del Poblenou que serà reconvertit en un hort urbà.

Tot un dia de programació oberta i gratuïta que acollirà art urbà, actuacions artístiques participatives, tallers infantils, workshops, conferències, música, mercat d’art i rutes d’art urbà.

 

Roadsworth
Roadsworth

Artistes locals i internacionals com ara Hyuro, Gleo, OOSS, Juan Cris, Roadsworth, Miquel Santasusana, Ovni o el col•lectiu Fab Lab ompliran l’espai amb intervencions artístiques i instal•lacions participatives.

 

L’artista argentina Hyuro deixarà després del seu pas pel festival una intervenció mural permanent que passarà a formar part del paisatge que envoltarà el futur hort urbà. Sent un dels artistes internacionals que ha rebut més reconeixement per les seves intervencions en els senyals de trànsit horitzontals, el canadenc Roadsworth també formarà part de la selecció artística d’aquest any gràcies a la col•laboració amb el Bureau du Québec à Barcelone.

 

 

Gleo
Gleo

Les artistes Gleo i Ovni completen el comissariat artístic de muralistes amb dos estils diametralment oposats. El de la colombiana Gleo s’endinsa en un món mític, primitiu i màgic que reflexiona sobre la identitat i el gènere; el de la catalana Ovni construeix el seu relat a través de l’abstracció, el cromatisme i la seva relació amb l’espai. El comissariat artístic d’aquesta edició ha volgut posar l’accent en la visibilització i el reconeixement del talent femení en el muralisme, una expressió artística en la qual la presència masculina és dràsticament superior a la femenina, tendència que s’estén a totes les arts plàstiques en general, sent la igualtat de gènere una assignatura pendent en els circuits institucionals i extra-institucionals de l’art.

 

 

Juan Cris
Juan Cris

Entenent l’art urbà com una expressió que aglutina múltiples disciplines artístiques, any rere any Ús Barcelona vol donar bona mostra d’instal•lacions creades per arquitectes, dissenyadors, enginyers i artesans remarcant el valor integral i transversal de l’art en l’espai públic. En aquest sentit, aquest any el festival comptarà amb la participació del col•lectiu barceloní Fab Lab Team, l’enginyer Miquel Santasusana, el dissenyador Juan Cris, l’equip creatiu de Stay Hungry Stay Foolish i l’artista i dissenyador OOSS, la participació del qual està patrocinada per Adopta un Tío.

 

 

Com a novetats dins de la programació, aquest any el festival estrenarà una nova secció dins de la seva programació: Úxperience. A partir de la interacció amb el públic assistent es reflexionarà sobre el territori en el qual Ús Barcelona se celebra visualitzant les aportacions dels assistents d’una manera innovadora i original. Com a festival que se sustenta sobre una filosofia de rescatar espais en desús, de revaloritzar el paisatge urbà a través de l’art i de la participació ciutadana, creiem en la necessitat d’actuar com a interlocutor amb el territori en el qual Ús Barcelona se celebra visibilitzant les necessitats, les qualitats i les potencialitats de l’àrea en la qual té lloc el festival any rere any.

 

 

art us
L’art és per a tothom … a tot arreu … el paisatge urbà és el nostre llenç…

Úxperience vol ser una fórmula, un aparador, una plataforma que, a través de la interacció directa amb el públic, pugui recollir les percepcions sobre l’espai, barri o territori en què Ús Barcelona té lloc. Úxperience dialogarà amb la ciutadania no només per reflexionar sobre l’espai d’actuació del festival, sinó també per visibilitzar d’una manera innovadora i original el resultat d’aquesta reflexió col•lectiva. Aquesta secció comença el seu camí en Ús Barcelona 2017 de la mà de Miquel Santasusana, que assumirà el repte d’abordar les vicissituds que actualment planen sobre el Poblenou. Per això s’ha comptat també amb la col•laboració de l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou, entitat que ens ha permès conèixer de primera mà quina és la idiosincràsia pròpia d’aquest barri.

 

 

Us festival
veig, veig…

Una altra novetat dins de la proposta d’activitats és la realització de rutes d’art urbà gratuïtes per a tots aquells ciutadans que volen conèixer més de prop l’art que es produeix en els carrers del Poblenou. Ús Barcelona pretén difondre el talent local que dia rere dia omple de color els carrers d’aquest barri i ho vol fer a través d’unes rutes pensades per al seu veïnat per tal d’acostar-se a l’art des d’una perspectiva local i per a un públic local, una cosa poc freqüent en les rutes d’art urbà. Gràcies a la col•laboració amb Matèria BCN, NauART, Kids & Cat, BeLocal Tours i Street Art Barcelona, organitzacions especialitzades en la realització de rutes culturals, s’explorarà un dels epicentres de l’art urbà barceloní, situat al cor del districte de Sant Martí. Les rutes es realitzaran al llarg del dia 15 de juliol en diferents horaris i cal reservar plaça omplint un formulari disponible al web d’Ús Barcelona, dins de la secció “activitats”.

 

El dimarts 11 de juliol, de 19 a 21h es celebraran les conferències “Espais Futurs” al Centre Cultural La Farinera del Clot. L’arquitecte i comissari Alex Giménez Imirizaldu, el president de l’Arxiu Històric del Poblenou, Jordi Fossas, Daniel Toso, arquitecte especialista en art urbà i projectes d’espai públic, Salvador Clarós, president de l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou i Enric Font, artista i professor d’Eina i de la UB, exploraran els diferents mecanismes de transformació de l’espai públic i la incidència que té l’art en aquests processos de canvi del paisatge urbà. En finalitzar les conferències, s’oferiran cerveses gratuïtes als assistents per cortesia d’Estrella Damm.

 

us festival
Ús i tu

Els nens també podran gaudir del festival a Ús Kids, un espai pensat per als més petits de la mà de l’artista La Castillo, amb la qual exploraran la seva creativitat a través dels esprais i els stencils en els tallers que es programaran al llarg del dia. Tampoc podia faltar el Market d’Ús Barcelona, que comptarà amb obra artística i altres productes realitzats per il•lustradors, dissenyadors i artistes locals i internacionals. Miscelanea Gallery, espai artístic multidisciplinari que té com a finalitat difondre i mostrar el treball creatiu i les expressions artístiques contemporànies de la ciutat i Sorores, marca de samarretes úniques fetes a mà basada a Barcelona, tindran el seu espai en el market d’aquesta edició perquè els amants de peces artístiques úniques puguin satisfer els seus desitjos.

No només d’art s’alimenta l’ànima, per això Ús Barcelona comptarà amb una àmplia oferta gastronòmica per alleujar la gana al llarg de les 12 hores de durada del festival. Els més gourmets podran gaudir d’una cuina nacional i internacional feta amb molta cura i productes de quilòmetre zero de la mà de Hot Mamas, la fusió de Hendlins Catering i Cloudstreet Bakery en la seva millor versió de street food.

La programació musical acollirà actuacions de música en viu i DJ ‘s que donaran el toc festiu a la jornada. En breu donarem a conèixer els noms dels grups musicals i DJ que conformen la programació musical.

 

Poblenou
Poblenou i la seva gent

El lloc que va veure néixer el Poblenou

Ús Barcelona es celebrarà en un enclau de destacada importància històrica que va veure néixer el barri del Poblenou. Batejat com a barri del Taulat en els seus orígens, l’àrea que circumden els carrers de Fernando Poo, Llacuna i Passatge Aymà, va testimoniar els primers brots urbanístics del Poblenou que es remunten a principis del segle XIX.

La nissaga dels Aymar, considerats els fundadors del Poblenou, va impulsar la primera promoció de finques que es construiria en aquest barri marcant l’indret exacte on es troben les seves arrels. Els Aymar van establir al Poblenou les seves fàbriques d’indianes afavorint una expansió urbanística que es va veure enfortida per l’efervescència industrial de Sant Martí. La proximitat a Barcelona, el fàcil accés i abundància d’aigua i els baixos costos de vida van fer de Sant Martí una àrea privilegiada per a la indústria. La febre industrial va comportar un creixement demogràfic i, amb ell, la proliferació d’habitatges que anirien dibuixant l’extensió actual del barri poblenoví, el qual va ser annexat a Barcelona l’any 1897.

La identitat urbanística del Poblenou s’ha nodrit tremendament d’un passat industrial que es resisteix a esvair-se i que és ben present en els seus carrers per on s’escampen naus, fàbriques i vestigis arquitectònics que mantenen viva la seva memòria històrica. Ubicat entre els carrers Fernando Poo i Passatge de la Llacuna, el recinte on es celebrarà Ús Barcelona orienta les seves vistes cap a aquelles primeres finques edificades pels Aymar. Es tracta d’un entorn, doncs, carregat de força simbòlica, de memòria històrica i cap al qual els veïns i veïnes del Poblenou hi senten una especial vinculació. De fet, són moltes les veus que reclamen preservar aquestes finques davant d’una possible remodelació urbanística per part de l’Ajuntament de Barcelona portant a debat la qüestió sobre els usos futurs dels espais públics que es troben en transformació. En aquest context se situa l’edició d’enguany del festival que pretén acompanyar aquest diàleg sobre els canvis urbanístics al Poblenou.

Actuant en un espai que en el passat acollia un pàrquing d’autobusos i que serà reconvertit en un hort urbà, Ús Barcelona es centra, un cop més, en visibilitzar aquestes mutacions de l’espai públic i la percepció veïnal sobre les mateixes. Amb la col•laboració de diverses entitats locals com ara l’Associació de Veïns del Poblenou, l’Arxiu Històric del Poblenou o la Taula Eix Pere IV, Ús Barcelona vol fer-se ressò de l’opinió veïnal emmirallant les seves preocupacions, reclams i necessitats i implicant el teixit del barri en la celebració del festival.

FAB LAB BARCELONA TEAM
Que deixen els conills fora? Fab Lab equip de Barcelona

Ús Barcelona

Ús Barcelona és un festival organitzat per Rebobinart amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya que té com a objectiu rescatar el valor d’espais en desús dotant-los de nova vida i de nous usos a través de l’art urbà i de la participació de la ciutadania.

L’art és un dinamitzador natural de l’espai públic i té la capacitat de donar vida i dignitat a aquests espais buits. A partir de l’art, la participació ciutadana, la innovació social, la creativitat i l’experimentació es creen sinèrgies transformadores que aporten un valor d’ús pràctic però, sobretot, simbòlic i emocional, recuperant la identificació de la ciutadania amb els espais en desús dels seus barris.

La primera edició va tenir lloc l’1 de febrer
de 2014 a l’antic solar del Mercat dels Encants Vells de Barcelona i va suposar una iniciativa pionera a la ciutat. Va tenir una gran repercussió i acollida tant per part de la ciutadania (hi van assistir 9000 persones) com per part dels mitjans de comunicació. El carrer Pere IV va acollir l’edició del 2015, celebrada el 9 i 10 de maig, i Can Ricart la del 2016, que va obrir el 5 de novembre les seves portes per primera vegada en 10 anys. Ambdues edicions van tenir un gran èxit de convocatòria amb una assistència de més de 12.300 i 8.500 persones, respectivament.

Contributor